Historik

Till en början höll HBTK till i seglarstugan på söder, som innehöll ett styckbord. Efter ett tag flyttade klubben sin verksamhet vidare till Folkparken.
Åren gick och man var utan lokal en tid men 1956 kom det som man så hett efterlängtat, Halmstad byggde en ny sporthall, vilket gjorde att tillströmningen av nya medlemmar ökade drastiskt.
Så börjar historien om Halmstad BTK och en person har mer än någon annan gått hand i hand med föreningen.
På somrarna syntes denne man dagligen i HBTK:s kiosk i Tylösand och i pingishallen tillbringade han många timmar, dagar, kvällar och helger oavsett om det varit A-laget som spelat eller de yngsta nybörjarna som genomfört sina första träningspass. När HBTK har match i elitserien hade han svårt att sitta still en hel match - eller som Jörgen Persson uttrycker det:
  - Han har nog suttit på varenda stol i Sporthallen.
Vid SM i Kristianstad 1997 kunde han heller inte hålla sig hemma och varför skulle han det?
Det var nämligen 50:e gången som denne man besökte en SM-tävling. 1939 var hans första SM. Tre gånger har han varit med som spelare, en gång som arrangör (1964) och de övriga som ledare, åskådare och livlig påhejare av sina spelare i sitt kära Halmstad BTK.

SM 1943 är hans mest minnesvärda. HBTK gick till semifinal i lagspelet och dåvarande ordföranden, Gunnar Ollén, hjälpte till att förverkliga tanken på den sedan dess årligen återkommande tävlingen Halmstad-Spelen.
Hans två största upplevelser som ledare är när Jörgen Persson vann SM-guld 1987, som var Halmstads första SM-seniorguld, och när damlaget vann sitt första SM-guld 1993.

Så vem är denne man då? Curt Holmqvist, Mr HBTK, så klart. Under sin tid har han hunnit med att uppleva Senior-SM omkring 60 gånger under sin tid. Slå det den som kan!

Curt Holmqvist

Minnesvärda Årtal I Halmstad BTK:s Historia

1937 närmare bestämt 27 oktober bildas Halmstad BTK.
1940 tar HBTK sitt första DM-guld i herrsingel genom Bertil Nilsson.
1943 arrangeras Halmstad-Spelen för första gången och den tävlingen har sedan dess varit årligen återkommande.
1956 tar HBTK genom Ulla Pauli sitt första DM-guld i damsingel.
1956 byggs Halmstad Sporthall och HBTK, som varit utan lokal några år, får en hett eftertraktad och efterlängtad ny träningslokal i dess källare (C-hallen).
1959 arrangerar HBTK sin första landskamp. Sverige vinner över Tjeckoslovakien med 5-2 och våra landsfärger försvaras av Hans Alsér, Tony Larsson och Björne Mellström. Ytterligare åtta landskamper har hittils spelats i Sporthallen.
1964 arrangerar HBTK för första gången SM. Tävlingen avgörs liksom nu i Halmstad Sporthall och Kjell Johansson vinner herrsingeln medan Marita Carlsson tar hem damsingeln.
1966 fick HBTK sin första svenske mästare när Krister Ericsson vann juniorsingeln.
1970 står HBTK som arrangör för SOC, en tävling som samlade 17 nationer och beskådades av 3000 personer på läktarna.
1973 startades den första pingisskolan, som varit stomme i klubbens ungdomsverksamhet. Där dök det upp en liten parvel, en tvärhand hög, vid namn Jörgen Persson. Ytterligare ett riktigt guldkorn har vaskats fram ur denna plantskola, Åsa Svensson, en av svensk dampingis allra framgångsrikaste spelare.
1982 flyttar bowlingen ut från Sporthallen och HBTK övertar deras lokaler och får en permanent pingishall med egen klubblokal.
1986 vinner Jörgen Persson EM-guld i singel.
1987 blir Jörgen Persson den förste i klubbens historia att vinna SM-guldet i herrsingel.
1990 kom det verkliga lyftet för vårt A-lag. En relativt okänd kines vid namn Wang Jianfeng värvades och med honom fick herrlaget ett stabilt elitserielag. Med Wang kom också hans hustru, Yang Shafang, och hon kom att utgöra stommen i damlaget under flera framgångsrika år.
1991 bärgades det första SM-guldet i damer lag. Det blev sedan i rask takt ytterligare tre SM-guld (1993, 1995, 1996) för damlaget och vid alla tillfällena har Åsa Svensson och Yang Shafang medverkat.
1993 tog HBTK sitt första SM-guld i herrar lag.
1998 blev ett historiskt SM-år för HBTK. Fredrik Håkansson vann herrsingeln och Åsa Svensson tog hem damsingeln. Åsa vann damdubbeln i par med Lena Persson och mixed dubbeln i par med Fredrik Håkansson. Slutligen tog Fredrik silver i herrdubbeln tillsammans med Thomas Buza. HBTK arrangerar dessutom Europa Top-12 detta året!
2000 vann Fredrik Håkansson SM-guld i singel på nytt och han försvarade titeln både 2001 och 2002.
2003 vann herrlaget sitt andra SM-guld.
2004 vann Fredrik Håkansson sitt femte SM-guld i herrsingel.
2007 vann Jörgen Persson sitt femte SM-guld i herrsingel.

2010 Alexander Franzen 15 år och Jörgen Persson vinner brons i dubbel. Halmstad BTK överger sporthallen som man tillbringat 54 år i och ansluter till Halmstad Arena.

Uppdaterad: 2016-06-07 21:16
Skribent: Morgan